Mainly working with sculptures and video installations, Elias Cafmeyer creates site-specific installations often in public space or inspired by the use of public space in the context of the city. He sees the city landscape as a metaphor for social construction and focusses on traces of urban development and forms of signage orchestrating mobility. His interventions deal with strategies such as inversion, juxtaposition and contrast, creating a sense of alienation. Apart from his video installations, Cafmeyer often uses raw, industrial material such as metal, untreated wood and concrete.

written by Alan Quireyns, AIR Antwerp

By Placing all of the cars in the world next to each other, you could fill Belgium 256 times.

February 2019

Marion De Cannière, Antwerp

1/7

Exhibition View, Marion De Cannière, 2019

NL

Aan de hand van werken in verschillende mediums brengt Cafmeyer in zijn solotentoonstelling een idee van permanentie en tijdloosheid van onze infrastructuur naar voren.

 

Op wereldkaarten zijn grootschalige sporen van de mens -de urbanisatie, het wegennet- geaccentueerd. Hun lijnen zijn uitgelicht als sterrenbeelden, of grottekeningen, waardoor ze een mythologisch karakter krijgen. Op een globe in het midden van de ruimte is een patroon zichtbaar. We bekijken de belangrijkste infrastructuur van de wereld als vanuit de ruimte, de kunstmatige lijnen duiden op intelligent leven.

 

In de aangrenzende ruimte bekijken we deze structuren van veel dichterbij. Een video toont het type stadsbeelden dat tijdens het journaal wordt vertoond: beelden die hier los van hun incidentele context een bevreemdende hoofdrol beginnen te spelen. De geanimeerde verkeerspionnen benadrukken met hun hier zinloze gebaren eveneens een nu zuiver esthetische, totemistische vorm.

 

In de achterste ruimte zien we schaalmodellen van een viaduct en verscheidene auto's. Tegen het immobiele en permanente karakter van de betonnen autowrakken steekt het lichte gips spookachtig af. Allen lijken gefossiliseerd.

EN

Through works in different mediums, Cafmeyer in this solo exhibition puts forward a sense of permanence and timelessness of our infrastructure.

 

On world maps, the large-scale marks of humankind - urbanisation, and the network of roads - are accentuated. Their lines are highlighted as constellations, or cave paintings, giving them a mythological character. On a globe in the center of the room a pattern is visible. We are looking at the most important infrastructure of the world as if from outer space, and the artificial lines suggest intelligent life.

 

In the adjacent space, we zoom in on these structures. A video shows urban images as used during news broadcasts: images that outside of their incidental context start playing an alienating lead role. The animated traffic cones through their pointless gesturing also emphasize a now purely aesthetical and totemic form.

 

In the last space, we see scale models of an overpass and several cars. Against the immobile and permanent character of the concrete car wrecks, the gypsum overpass looks ghostly pristine. All seem fossilized.

 

R37, Ringweg Rond Bekegem

September 2018

Kunstenfestival Plan B, Bekegem

1/4

Announcement: R37, RIngweg rond Bekegem, Kunstenfestival Plan B.

Read more here: Interview by The Word Magazine

Eindelijk is het zo ver: één jaar na de goedkeuring
en bijna drie jaar na het ontstaan van de plannen
gaan we eindelijk van start met de bouw van de
langverwachte ringweg rond Bekegem.
De R37 is geboren!


Gedurende bijna 3 jaar zullen we de omgeving van
Bekegem zien veranderen totdat we op een punt
komen waar Bekegem zich trots naast andere
West-Vlaamse ringsteden zoals Brugge, Roeselare,
Kortrijk en Ieper kan plaatsen.


De ringweg van Bekegem verleent een aansluiting
op de E40 ter hoogte van de Paddegatstraat
in Ettelgem. Aan de andere kant komt dit
verbindingsstuk uit ten noorden van Bekegem en
vormt samen met een afrit de verkeerswisselaar
Bekegem Noord.

Dit trompetknooppunt zal worden aangelegd met viaducten in 3 niveaus.Daarnaast komen er nog 3 afritten: Zerkegem,Doornhoek en Roksem-Westkerke.

Tenslotte wordt er nog het klaverbladknooppunt Bekegem Vaart aangelegd. Deze laatste wordt aangelegd samen met een verbreding tot viervaksweg van de Vaartstraat en Watervallestraat. Op die manier kan men gemakkelijk voorsorteren om de R37 op te rijden.


De R37 werd ontworpen als een viaduct om de
huidige landbouw rondom Bekegem te kunnen
blijven garanderen. De werken worden gestart op 1 oktober 2018 en zullen duren tot mei 2021. Op de achterzijde staat een kort overzicht van de planning.

1/6

R37, RIngweg rond Bekegem, Kunstenfestival Plan B, 2018

Alpine Giftshop

June 2018

Prijs van de Vrienden van het S.M.A.K.

S.M.A.K., Ghent

1/2

Alpine Giftshop, 2018, In Situ installation

De publieke ruimte is een van de belangrijkste inspiratiebronnen voorhet werk van Elias Cafmeyer. De kunstenaar interesseert zich niet alleen voor stedelijke planning en ordening, maar ook voor de sociale rol die openbare ruimte binnen onze maatschappij vervult. In video-werk en sculpturen onderzoekt hij sporen van stedelijke ontwikkeling en verschillende vormen van signalisatie.

 

Door elementen uit het straat-beeld, zoals verkeerslichten, straatlantaarns en kegels, te isoleren of in marmer of beton na te maken, ontdoet hij ze van hun oorspronkelijke functie. De kunstenaar confronteert ons subtiel met de wijze waarop we signalen (in het verkeer en andere contexten) louter functioneel inter-preteren zonder stil te staan bij hun visuele impact op de omgeving.

Ook site-specifieke installaties, die voornamelijk in de publieke ruimte worden opgezet, zijn een belangrijk onderdeel van Cafmeyers praktijk. Hierin verplaatst hij realistische momentopnames van stedelijke situ-aties naar andere contexten. Zo is Alpine Giftshop (2018), specifiek gecreëerd voor deze tentoonstelling, geïnspireerd op overdekte auto-wegen die langs één zijde zicht bieden op berglandschappen.

 

De installatie oogt monumentaal maar lijkt tegelijk op te gaan in de archi-tectuur van het museum. Ze komt zowel herkenbaar als bevreemdend over, een grens die Cafmeyer vaak aftast.

Grande Inauguration

du Nouveau Métropolitain Anversois

May 2018

Front Studio, Studio Start, Antwerp

1/6

'Grande Inauguration du Nouveau Métropolitain Anversois', 2018, In Situ installation

In het kader van het Antwerp Art Weekend en de STRT Schot prijs 2017 creëert Elias Cafmeyer een nieuwe site - specifieke installatie, in de projectruimte FrontStudio.

Door de open garagepoort lokken de brandende koplampen van een metrostel de aandacht van toevallige voorbijgangers. Kinderen vergeten hun drempelvrees en trekken hun ouders mee naar binnen. Le Nouveau Métropolitain Anversois is de verwezenlijking van een kinderdroom. Je eigen trein bouwen er overal mee naar toe reizen, waarheen je ook maar wilt.

De metro lijkt uit een tunnel te komen die de ruimte in twee deelt. Bezoekers stappen de wagon binnen en komen terecht in een royaal gedecoreerde treinwagon. De luxueuze uitvoering vormt een sterk contrast met de smerige en geroeste buitenkant van de metro, versleten door het eindeloze voortrazen in tunnels langs telkens hetzelfde traject. Elias Cafmeyer hanteert de illusie als strategie om beelden te creëren die iedereen begrijpt.

Het gulden interieur roept de herinnering op aan de eerste treinen en de exclusiviteit die toen gepaard ging met de vrijheid van het reizen. De metro daarentegen verwijst naar één van de speerpunten van de democratie: het aanbieden van betaalbaar openbaar vervoer. Metro’s bewegen zich automatisch volgens een vast traject. Treinen daarentegen staan symbool voor lange afstandsreizen en het opzoeken van nieuwe oorden. Vandaag is reizen nog steeds niet voor iedereen weggelegd, integendeel. Afhankelijk van afkomst wordt het terug moeilijker. Afgebouwde grenzen krijgen nieuw leven ingeblazen. Democratie verandert langzaam in een utopie, de vrijheid van mobiliteit is een illusie.

 

Met dit werk creëert Elias Cafmeyer een sculptuur voor de hedendaagse complexiteit van mobiliteit en gelijkheid. Tegelijk knipoogt het werk ook naar lokale

mobiliteitsproblemen aan de Turnhoutsebaan met het spookstation Drink en de ondergrondse tram die door de Antwerpenaar trots een metro wordt genoemd.

For Residents Only

February 2018

YART, Duivelsteen, Gent

1/7

For Residents Only is an installation that brings

certain elements out of the streetscape together

into a “snapshot”. The elements refer to various recognizable urban characteristics like a parking lot,

a roundabout, a square…

Combining those elements reduces the public space into abstraction. The viewer is at the same time confronted with the way we interpret (traffic) signs purely functional, without looking further into the visual impact they have on the streetscape.

For Residents Only is also a reaction to the typical present day Disneyfication of historical city centres. The installation is cross to the emergence of mobility plans, emission-free areas and pedestrian zones, however the contrast between historical heritage and urban misfits is prominently present in the Belgian urban landscape.

Unconventional Surroundings

November 2017

NEXT DOOR by At The Gallery, Antwerp

'Unconventional Surroundings', 2017 - In Situ installation

1/8

second part of the exhibition: scale models and drawings - proposals from past

or for future projects 

1/3

Solid Leftovers

Oktober 2017

Het Is Niet Anders. CC252, Ekeren

curated by Nadia Bijl & Johan Desmet

1/11

Solid Leftovers: Installation view.

Untitled (Viaduct)

Juli 2017

Capital M, Rodestraat 14, Antwerpen

Masters Show

1/5

Untitled (Viaduct): installation view

Sculptures

 

Constantin, 2015

concrete

300 x 55 x 55 cm

Dagslaper (Day Sleeper), 2015

metal, day sleeper lamps

variable hight x 150 x 150 cm

1/2

La bibliothèque Flamande, 2014

MDF, multiplex

variable size, installation view during "Point of view", Factor 44, 2015

Until 1968, the university of Leuven used to be bilingual French - Dutch. As a consequence of the installation of the language border in Belgium in 1965 (geographically separating the French speaking Wallonia from the Dutch speaking Flanders) and the demonstrations during “Leuven Vlaams!” (“Leuven Flemish!”) in 1968, the French speaking part of the university was forced to move away from the Dutch speaking part of  Belgium.

50 kilometres further south, though on Walloon territory, a francophone university was installed in the brand

new village of Louvain-la-Neuve, (literally "New Leuven").

This move meant that the 300-year-old university library had to be divided between both universities. Because they could not find an agreement on how the books would be separated, they decided to sort the books by numbers. The odd numbered books would stay in Leuven, the even numbered ones went to Louvain-la-Neuve, regardless of the language or the subject of the books.

Untitled (Daysleeper), 2016

marble

1/4

Untitled (Temple), 2016

wood, metal

variable dimensions

 

Scale Models / 

Future installations

Untitled (Project Proposal I), 2016, wood, metal, bister, 70 x 50 x 60 cm

Untitled (Project Proposal II), 2017, wood, acrylics, plexi, metal, bister, 75 x 75 x 68 cm

Untitled (Project Proposal III), 2017, wood, metal, model grass, sand, bister, 25 x 25 x 63 cm

Untitled (Project Proposal IV), 2017, wood, acrylics, bister, charcoal, 25 x 25 x 63 cm

 

Video work

Fragment of Kwintet in one screen. In an exhibition format however the work is presented on 5 different screens or projections

Kwintet, 2017

Video-installation for 5 monitors and 5 players
Each video between 1’ 44’’ and 3’ 01’’ (loop)
H.264 - PAL - Color - Dolby Digital

Kwintet is a video installation for five screens showing five different streets in Antwerp. The buildings of the streets are photographed separately and photoshopped back into one image. The image slowly passes in front of the screen whilst hearing a sound piece. The score of this sound piece is based on the heights of the buildings. 

Short fragments of "Des portraits gras qui glissent devant un paysage Belge nocturnal"

Des portraits gras qui glissent devant un paysage Belge nocturnal, 2016

Video-installation for 12 monitors and 12 players
Each video between 32’ 45’’ and 54’ 23’’ (loop)
HD - color - Mono

"Des portraits gras qui glissent devant un paysage Belge nocturnal" is a video installation with 12 monitors. The video's show 12 greasy stains of people who previously slept or held their head against the window of a train. The stains become a portret without a human presence, only a leftover. The greasy portraits are followed through a nocturnal Belgian landscape during thirty to fifty minutes.

"Des portraits gras qui glissent devant un paysage Belge nocturnal", installation view on  "Eerste Persing, Extra Vierge"

 

Editions

Ring Roads, 2018

Digitale print op papier
A4 (21 x 29,7 cm)
Editie van 10

Unconventional Surroundings

voorstudie, 2017

Digitale print op papier
 A3 (29,7 x 42 cm)
 Editie van 25

Publication created after the video work with the same title.
The booklets show panorama’s of Antwerp. Each booklet represents a score for an instrument, the heights of the buildings determine the tone the instrument plays. The CD contains the music of all the instruments playing together.

Published by In The End, Books?

Quintet, 2017

Digital print on paper
5 booklets in folder + Cd
Signed edition of 25

 

Curriculum

1990

 

2013 - 2014

2014 - 2016

2016 - 2017

 

2015

2016

2017

 

 

 

 

 

 

 

2018

2019

 

2017

Roeselare (B)

 

Graphic Design - Royal Academy for Fine Arts  Antwerp

 

Sculpture / Spacial Art - Sint-Lucas Antwerp

Master in Visual Arts - Sint-Lucas Antwerp

Exhibitions (selection)

Point of View, Factor 44, Antwerp
duo show with Boris Sommers

 

Eerste Persing / Extra Vierge, Oude Beurs, Antwerp

Organised by Nadia Bijl

 

Mini-expo: La bibliothèque Flamande, Antwerp

Solo Show

Artenova: 28 artists, 3 exhibitions, 2000m², D ART, Mechelen

Curated by Nadia Bijl

 

Uh Yes Uh No, Antwerp

Mastershow Sint Lucas Antwerpen

Kwartier, Van Geerstsraat, Antwerp

Light and sound piece in public space

 

Nacht van de Beeldende Kunst, De Studio, Antwerp

Curated by Nadia Bijl

 

Multiplied, De Apotheek, Antwerp

Curated by  Susan Kuijpers, Mark Lissens

 

Capital M, Rodestraat, Antwerp

Masters graduate show, curated by Spank Moons and Kurt Vanbelleghem

 

Southern Comfort, Fort 5, Edegem

Organised by Elias Cafmeyer and Josja de Vree

 

Het Is Niet Anders, Hof Ter Bist, Ekeren

Curated by Johan Desmet and Nadia Bijl

 

Unconventional surroundings, Next Door by Keteleer Gallery, Antwerp

Solo show

20 years NICC, NICC, Antwerp

For Residents Only, Duivelsteen, Ghent

Installation in semi-public space

Grande Inauguration du nouveau métropolitain Anversois, Front Studio,

Studio Start, Antwerp

Art in the Park, Putte

Outdoor sculpture exhibition, collaboration with Keteleer Gallery and Middelheim Museum

Coming People, S.M.A.K., Ghent

Pragmatism and Self-Organisation, IKOB, Eupen

Plan B, Bekegem

Plan B, Gouvernement, Ghent

By placing all of the cars in the world next to each other you could fill Belgium 256 times, Mariondecannière, Antwerp

Solo Show

Future Exhibitions & Presentations

Art Brussels, Tour & Taxis, Brussels

On invitation by Mariondecannière

De keuze van Ria Pacquée, Extra City, Antwerp

Solo Show curated by Ria Pacquée

Tyson Art Space, Cologne

Curated by Guillaume Bijl

SecondRoom, Antwerp

Solo Show

Awards

 

STRT Schot prijs

_MG_85533